+359 2 850 53 64

Microsoft HoloLens

Технология от бъдещето

Съвсем наскоро технологичният гигант Microsoft представи новото си творение – HoloLens

Под повърхността на тези очила реално се крие компютър, който, благодарение на напреднали технологии (GPU и CPU) и специална софтуерна архитектура (Windows Holographic), позволява на своите потребители да прожектират холограми в заобикалящата ги физическа среда.

С Microsoft HoloLens освен да виждате холограмите, Вие можете да ги чувате и дори да си взаимодействате с тях. Изобретението е снабдено със сензори от най-ново поколение и съвсем нова Holographic Processing Unit (HPU), която „разбира” заобикалящата Ви среда. При това без да използва кабели или връзка с персонален компютър.

Microsoft за HoloLens

„Ние си представяхме свят, в който технологията може да стане много по-лична. Свят, в който тя може да се адаптира спрямо нашите естествени начини на комуникация, обучение и творческо изразяване. Резултатът е най-напредналата в света холографска компютърна платформа.”

За да демонстрират концепцията, от Microsoft използват холографска версия на компютърната игра Minecraft.

Разбира се, откритието може да бъде използвано за далеч по-сериозни неща. Като доказателство, от Microsoft признаха, че вече са започнали съвместна дейност с НАСА, като двете организации обмислят как версия на устройството може да бъде използвана за това учени да стъпят на повърхността на Марс.

Възможни употреби на Microsoft HoloLens

През последните години взаимодействието хора-компютри се разви драстично, но въпреки това ние все още сме доста ограничени от нуждата да използваме конкретни устройства (мишки, touch screen-ове), за да задаваме командите си на компютъра. Холограмите, обаче, ще променят това. Те ще ни осигурят достъп до нужната ни дигитална информация (приложения, многоизмерни видео клипове) в заобикалящото ни физическо пространство. Ние ще можем да си взаимодействаме с холограмите по същия начин, по който си взаимодействаме с останалите физически обекти.

Каква е разликата между Microsoft HoloLens и другите вече съществуващи технологии за създаване на виртуална реалност?

Холографските прожекции на Microsoft HoloLens се различават драстично от съществуващите технологии за създаване на виртуална реалност. При виртуалната реалност, потребителят е изцяло потопен в компютърно генерирана реалност, докато Microsoft HoloLens предоставят смесена реалност, която позволява едновременна комуникация с дигиталния и реалния свят.

 

Източници: www.huffingtonpost.co.uk;
microsoft.com.

Свързани статии