+359 2 850 53 64

От iPhone към Android

Ерик Шмид - за потребителите на смарфон

Наближават празници! Милиони хора по света грабват пазарските чанти (и портмонета) и отиват да купят подаръци за най-близките си.

Председателят на Google Ерик Шмид с ръководство за това как потребителите на смарфон да сменят операционната системата

Естествено, този така печеливш за различните видове бизнеси период, не беше подминат и от интернет гиганта Google. На 24.11. неговият председател, Ерик Шмид, публикува в профила си в Google+ ръководство за това как най-лесно потребителите могат да преминат от iPhone или iPad към устройство, използващо операционна система Android.

Според Шмид, много от неговите приятели вече са взели това решение, тъй като телефони от типа на Galaxy S4, Motorola (Verizon Droid Ultra) и Nexus 5 имат много по-качествени дисплеи, много по-интуитивни интерфейси и работят много по-бързо.  

Както хората, които преминаха от PC към Mac и никога не се върнаха към предишния си избор, така и вие ще преминете от iPhone към Android (…), защото всичко ще е в облака, архивирано, а и имате на разположение толкова много възможности", пише Шмид.

Шмид започва своята публикация със съвети за това как да настройте своето Android устройство:

1. Трябва да влезете в Gmail профила си и да свалите от Google Play магазина (Google Play Store) всички приложения, които по принцип използвате (като напр. Instagram).
2. Трябва да се уверите, че софтуерът, който използвате на своя Android телефон е актуализиран с най-новата налична версия (4.3 или 4.4). 
3. Ако използвате AT&T, трябва да свалите от Play Магазина (Play Store) приложението Visual Voicemail. 
4. Вече може да добавите и други Gmail профили. 

Председателят на Google продължава с упътванията, но те вече се отнасят за iOS потребителите, които искат да преминат към използване на Android:

1. Най-напред трябва да влезете в Gmail профила си. След това трябва да свалите последната версия на iOS, която използвате. 
2. Ако използвате iCloud, архивирайте контактите си. 
3. За да синхронизирате контактите си от Gmail и iPhonе, трябва да влезете в личния си Gmail профил и да задействате синхронизирането. Това става от менюто „Настройки/Поща“ („Settings/Mail“). 
4. Задължително трябва да изключите услугата iMessage (от менюто „Настройки/Съобщения“ – „Settings/Messages“), тъй като тя може да се използва само от iPhone към iPhone. 
5. Трябва да се уверите, че iPhone е напълно синхронизиран с услугата Mac iTunes и не трябва да забравяте предварително да архивирате всичките си снимки и музикални файлове на своя компютър. 

Ако продължавате да не виждате контактите на новия си Android телефон, то трябва да ги свалите ръчно на своя компютър. Това става по следния начин: 

1. Посетете сайта: apple.com/icloud, със своето Apple ID и кликнете върху „Контакти“ („Contacts”). 
2. В долния ляв ъгъл се намира опцията „избиране на всички” (“select all”) контакти. Изберете я и да кликнете върху „експортиране“ („export”) на vCard във vCard файл (в опцията „Сваляния“ („Downloads”)).
3. След това влезете в пощата си в Gmail  и кликнете на бутона „Поща“ („Mail”) > „Контакти“ (“Contacts”). Ще видите списък с всичките си Gmail контакти.  Трябва да импортирате  vCard файл-а в контактите на Gmail, използвайки командата „импортиране на контакти“ („import contacts”). Ръчно добавете въпросните контакти. За улеснение може да използвате функцията „Повече/Откриване и сливане на дубликати“ (“More / Find & merge duplicates” function“). 

Упътването продължава с информация за това как потребителите могат да прехвърлят и синхронизират музикалните си файлове от старото мобилно устройство към новото:

Трябва да свалите и инсталирате на своя компютър програмата Google Music Manager. Тя ще качи iTunes файловете ви в облака. Стандартната версия на програмата е безплатна и поддържа повечето iTunes библиотеки. Трябва да се регистрирате в Google Wallet и да дадете информацията за кредитната си карта, но няма да бъдете таксуван и стотинка. Трябва да се уверите, че музиката ви отива в личен Gmail профил. 

За да финализирате процеса по прехвърляне на данни, трябва да преместите СИМ картата на iPhone устройството в Android телефона/таблета си. За целта, може да се наложи да използвате адапер (от нано-СИМ към макро-СИМ), след което най-вероятно ще трябва да презаредите Android-а си. За изпращане на съобщения може да използвате следните приложения: „Messenger“ (в по-ранни версии) или „Hangouts“ за Android 4.4.

За копирането на снимките Шмид казва, че може първо да качите важните си снимки на своята Gmail поща, откъдето впоследствие да ги свалите на Android телефона си или да ги качите в Google+ профила си.

За финал, Шмид съветва потребителите да използват двуфакторна идентификация за Gmail и Google акаунтите си  и разбира се, препоръчва използването на браузъра Chrome, вместо Safari, изтъквайки факта, че той е по-безопасен (а и безплатен). 

Свързани статии